Kérjük, támogassa adója 1%-ával Alapítványunkat!

23/04/2014

Ahhoz kérjük az Ön segítségét, hogy támogassa adójának 1%-ával a közhasznú Várfok 14 Műhelygaléria Alapítványt.

 


Tisztelt Látogatónk, kedves Művészetbarát!


 

A Várfok Galéria immáron 24 éve dolgozik azért, hogy magyar művészeink számára folyamatos bemutatkozási lehetőséget biztosítson, megismertetve így a kortárs magyar művészetet mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban is.

Olyan, a kortárs magyar művészeti élet kiemelkedő festőművészei tartoznak többek között galériánkhoz, mint El Kazovszkij, Rozsda Endre, feLugossy László, Mulasics László, Nádler István, Szirtes János; a fiatalabb generációból Győrffy László, Herman Levente; a nemzetközi művészeti színtérből Françoise Gilot, Martin C. Herbst vagy Sebastian Weissenbacher. Az újabb irányvonalakat fémjelzi egyrészt a Várfok Galéria nyitása a fotográfia felé – Korniss Péter és Misetics Mátyás a művészkörhöz csatlakozása révén 2011 szeptemberében –, valamint a legfiatalabb pályakezdő művészeket tömörítő Spiritusz Szekció létrejötte, továbbá a Project Room elmúlt két éves működése. 2012 decemberéig működött két éven át a Galéria „pesti” szekciójaként az ArtBLOKK, mely 300 nm-vel igyekezett közelebb hozni mindennapjainkhoz a kortárs művészetet (egy rendszeresen frissített bloggal együtt).

Az 1990-ben alapított Várfok Galéria tevékenységét, kiállításait és a Galériához tartozó művészeket a Várfok 14 Műhelygaléria Alapítvány támogatja, mely közhasznú alapítványként van nyilvántartva. Szükség is van erre, mert a Várfok Galéria ugyan profitorientált kortárs művészeti kiállítóhely, de gyakran vesz részt nonprofit vállalkozásokban is. Szerveztünk olyan eseményeket, performance-okat, mint például egykor a Budapesti Őszi Fesztivállal közösen megrendezésre kerülő ZabArt – Csurka Eszter kenyérszobor akciója, vagy a 2009-es Rozsda Endre kiállításhoz kapcsolódó szimpózium (kerekasztal beszélgetés) és filmvetítések, illetve szervezünk rendszeres jelleggel (havonta) nyílt, ingyenes tárlatvezetéseket.

Tisztán non-profit vállalkozásunk az úgynevezett Galéria19 is, mely a Várfok utca 19 fája köré épített favédő kordonokat alakítja át kiállítási felületekké, így a kortárs képzőművészet újszerű közvetítőjeként léphet fel a mindennapokban. A rendszeres időközönként cserélődő szabadtéri kiállítások nemcsak szebbé változtatják az utcaképet, hanem kikerülhetetlenségükkel új híveket szereznek a kortárs képzőművészetnek: 2012-ben a felületek egy harmadát állandó jelleggel fémpanelekre cseréltük, melyek egyedi kialakítása kultúrtörténeti szereplők megjelenítésével nem csak az utcaképet emeli, de didaktikus célokat is szolgál. A fennmaradó 38 felületből 10 felület szövegeket tartalmaz két nyelven, többek között a környék több évszázados történetét felelevenítve.

A kiállításokkal párhuzamosan – támogatói segítséggel - rendszeresen készítünk katalógusokat a Várfok Galéria művészei számára. A Várfok Füzetek 2002 óta népszerűsítik a kortárs művészetet kis, színes (monografikus), szakmai szöveggel ellátott füzetek formájában. 2013 tavaszán jelent meg a 20. a sorban. Egyik főbb kiadványunk egy, a Várfok Galéria 15 éves működését és művészeit bemutató könyv, de említhetnénk a 2010-ben egy ötletes koncepció mentén összeállításra került jubileumi 20 évet ünneplő kiadványt is. Ezek a katalógusok eljutnak a legfontosabb könyvtárakba, a nemzetközi kiállításokon való részvételünkkor a nemzetközi közönséghez, így sokban hozzájárulnak a kortárs magyar képzőművészet megismertetéséhez.

A Várfok Galéria 2010-ben történt nagy felújítása azt a célt szolgálta, hogy egy színvonalas, az európai követelményeknek megfelelő tér jöhessen létre, mely szinte már múzeumi jellegű kiállításokkal várja az érdeklődőket. A tárlatok magyar-angol nyelvű informatív feliratokkal, video vetítésekkel kísértek és mindegyiken a fentebb említett ingyenes tárlatvezetéseket is biztosítunk a látogatók számára.

 


VÁRFOK 14 MŰHELYGALÉRIA ALAPÍTVÁNYTovábbra is rendkívül fontosnak tartjuk a külföldi megjelenéseket, akár vásárokon keresztül, akár együttműködések révén: a felújítási munkák hatására kimaradt három évnyi szünet után, újfent nemzetközi vásáron vettünk részt 2013 tavaszán (Art Paris Art Fair), annak ellenére, hogy a gazdasági körülmények továbbra sem kedvezőek. A vásáron a magyar XX. század második felére kívántuk helyezni a hangsúlyt, bemutatva olyan időszakokat (Európai Iskola, Iparterv, Új szenzibilitás) melyek kevéssé ismertek külföldön, sőt, „felavatva” a Rozsda Centenárium évet a standon kiállított Rozsda művek révén. 2012-ben útjára indult egy közös együttműködés egy fiatal román galériával, mellyel együtt egy csoportos utazó kiállítást hoztunk létre: Magyarország után Romániában, illetve Lengyelországban viszi tovább a résztvevő (többek között) fiatal magyar művészek hírnevét, terveink között szerepel egy cseh bemutatkozás is (időközben a tárlat résztvevőinek köre cseh és lengyel művészekkel is bővül).Ahhoz kérjük tehát az Ön segítségét,
hogy támogassa adójának 1%-ával
a közhasznú Várfok 14 Műhelygaléria Alapítványt,
hogy továbbra is folytathassuk azt, amit 24 évvel ezelőtt elkezdtünk.
Ezért kérjük Önt, hogy adóbevallásának kitöltésekor, a civil szervezeteknek adható 1 %-ot a Várfok 14 Műhelygaléria Alapítvány számára ajánlja fel.


Adószám:
19677392 - 1 - 41
Bankszámlaszám:
11701004 - 20181772

Várfok 14 Műhelygaléria Alapítvány
1012.  Budapest Várfok utca 14.
Telefon: 213 51 55

Alapítványunkról további információt kaphat a www.nonprofit.hu internetes adatbázisban is.

A rendelkezése csak akkor érvényes és teljesíthető, ha a nyilatkozaton a kedvezményezett adószámát, a borítékon pedig az ÖN NEVÉT, LAKCÍMÉT és az ADÓAZONOSÍTÓ JELÉT pontosan tünteti fel!

magyar »
Archives
201920182017201620152014
201320122011201020092008
SPIRITUSZ SECTION

Emerging talents, fresh tendencies

Artists
Newsletter

Subscribe to our newsletter to get the latest news!

Partners
Bor TársaságHotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft
Foundation

Read more about the activity of Várfok 14 Studio Gallery Foundation

read more
© Várfok Galéria | since 1990 | Previous webpages: 2000-2004:  | 2004-2009:    | H-1012 Budapest, Várfok St. 11. | Tel: + 36.1.2135155; + 36.30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu